Monday, August 27, 2012

Hardware Basic MCQ


                                              Set - 1
Question 1:
Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have
a. ALU
b. Primary Storage
c. Control unit
d. All of above

Question 2:
What is the control unit's function in the CPU?
a. To transfer data to primary storage
b. to store program instruction
c. to perform logic operations
d. to decode program instruction

Question 3:
What is meant by a dedicated computer?
a. which is used by one person only
b. which is assigned to one and only one task
c. which does one kind of software
d. which is meant for application software only

Question 4:
The most common addressing techiniques employed by a CPU is
a. immediate
b. direct
c. indirect
d. register
e. all of the above

Question 5:
Pipeline implement
a. fetch instruction
b. decode instruction
c. fetch operand
d. calculate operand
e. execute instruction
f. all of abve

Question 6:
Which of the following code is used in present day computing was developed by IBM corporation?
a. ASCII
b. Hollerith Code
c. Baudot code
d. EBCDIC code

Question 7:
When a subroutine is called, the address of the instruction following the CALL instructions stored in/on the
a. stack pointer
b. accumulator
c. program counter
d. stack

Question 8:
A microprogram written as string of 0's and 1's is a
a. symbolic microinstruction
b. binary microinstruction
c. symbolic microprogram
d. binary microprogram

Question 9:
Interrupts which are initiated by  an instruction are
a. internal
b. external
c. hardware
d. software

Question 10:
Memory access in RISC architecture is limited to instructions
a. CALL and RET
b. PUSH and POP
c. STA and LDA
d. MOV and JMP


Answers:



1. d      2. d     3. b     4. e      5. f      6. d     7. d     8. d     9. b    10. c


                                              SET - 2

Question 1:
A collection of 8 bits is called
a. byte
b. word
c. record

Question 2:
The ascending order or a data Hierarchy is 
a. bit - bytes - fields - record - file - database
b. bit - bytes - record - field - file - database
c. bytes - bit- field - record - file - database
d. bytes -bit - record - field - file - database

Question 3:
How many address lines are needed to address each memory locations in a 2048 x 4 memory chip?
a. 10
b. 11
c. 8
d. 12 

Question 4:
A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
a. interpreter
b. simulator
c. compiler
d. commander 

Question 5:
In immediate addressing the operand is placed
a. in the CPU register
b. after OP code in the instruction
c. in memory
d. in stack 

Question 6:
Microprocessor 8085 can address location upto 
a. 32K
b. 128K
c. 64K
d. 1M

Question 7:
The ALU and control unit of most of the microcomputers are combined and manufacture on a single silicon chip. What is it called?
a. monochip
b. microprocessor
c. ALU
d. control unit 

Question 8:
When the RET instruction at the end of subroutine is executed,
a. the information where the stack is iniatialized is transferred to the stack pointer
b. the memory address of the RET instruction is transferred to the program counter
c. two data bytes stored in the top two locations of the stack are transferred to the program counter
d. two data bytes stored in the top two locations of the stack are transferred to the stack pointer

Question 9:
A microporgram is sequencer perform the operation  
a. read
b. write
c. execute
d. read and write
e. read and execute

Question 10:
Interrupts which are initiated by an I/O drive are
a. internal
b. external
c. software
d. all of above 


Answers:



1. a      2. a     3. b     4. c      5.b      6.c      7.b      8.c      9.e     10.b 

4 comments:

  1. These are very useful. Thank You. I could use some from here for my website. SinchanEdu.Com

    ReplyDelete
  2. hi..Im student from Informatics engineering, this article is very informative, thanks for sharing :)

    ReplyDelete