Saturday, August 3, 2013

NETWORKING MCQ


                                                                                         POST BY -- SURENDRA SOLANKI

Multiple Choice:   Networking MCQ FOR IBPS PO3


1.             Which of the following is NOT an advantage of using networks compared to a stand-alone computer?
A.     ease of maintenance and administration
B.     enhanced resource sharing
C.     increased productivity
D.     increased communication capabilities
Answer: A       Reference: Networking Advantages                                        Difficulty: Easy
2.             ____________ networks may experience significant slowdowns if more than ten (10) users are on the network.
A.     Wide area
B.     Peer-to-peer
C.     Server-based
D.     Metropolitan area
Answer: B       Reference: Client/Server Networks                                         Difficulty: Moderate
3.             All of the following statements are DISADVANTAGES of peer-to-peer networks EXCEPT:
A.     P2P networks do not require servers.
B.     security cannot be implemented centrally on P2P networks.
C.     each computer must be updated individually in P2P networks.
D.     P2P networks are decentralized and not easily scalable.
Answer: A       Reference: Client/Server Networks                                         Difficulty: Easy



4.             Individual users must take responsibility for data backups and security on a peer-to-peer network because this kind of network is considered:
A.     scalable.
B.     centralized.
C.     decentralized.
D.     dedicated.
Answer: C       Reference: Client/Server Networks                                         Difficulty: Moderate
5.             The ability to easily add additional users means that a network is:
A.     scalable.
B.     dedicated.
C.     decentralized.
D.     secure.
Answer: A       Reference: Client/Server Networks                                         Difficulty: Moderate
6.             In a client/server network, all clients are connected to a server that performs tasks for them, such as backup and security; therefore, it is known as a ____________ network.
A.     local area
B.     dedicated
C.     decentralized
D.     centralized
Answer: D       Reference: Client/Server Networks                                         Difficulty: Easy
7.             A(n) ____________ is a small group of computers and peripherals linked together in a small geographic area.
A.     LAN
B.     PAN
C.     CAN
D.     MAN
Answer: A       Reference: Classifications of Client/Server Networks: LANs…                             Difficulty: Easy

8.             The Internet is most accurately categorized as a:
A.     LAN.
B.     PAN.
C.     WAN.
D.     MAN.
Answer: C       Reference: Classifications of Client/Server Networks: LANS…                     Difficulty: Easy
9.             PANs are used to connect ____________ devices (such as Bluetooth-enabled devices) in close proximity to each other.
A.     peripheral
B.     wireless
C.     dedicated
D.     client
Answer: B       Reference: Classifications of Client/Server Networks: LANs…                       Difficulty: Easy
10.         A(n) ____________ is a private corporate network, used exclusively by company employees.
A.     Internet
B.     local area network
C.     peer-to-peer
D.     intranet
Answer: D       Reference: Constructing Client/Server Networks                    Difficulty: Moderate
11.         ____________ is specialized software that runs on a server computer to control network functionality.
A.     NOS software
B.     NCP software
C.     TCP software
D.     MAC software
Answer: A       Reference: Constructing Client/Server Networks                    Difficulty: Easy


12.         The layout and structure of the network is known as the network’s:
A.     NOS.
B.     topology.
C.     components.
D.     protocol.
Answer: B       Reference: Constructing Client/Server Networks                    Difficulty: Easy
13.         Cable and wireless communication technologies are types of:
A.     network adapters.
B.     topologies.
C.     transmission media.
D.     network operating systems.
Answer: C       Reference: Constructing Client/Server Networks                    Difficulty: Moderate
14.         Network navigation devices include all of the following EXCEPT:
A.     servers.
B.     routers.
C.     switches.
D.     hubs.
Answer: A       Reference: Constructing Client/Server Networks                    Difficulty: Easy
15.         ____________ servers store and manage files for network users.
A.     File
B.     Web
C.     Authentication
D.     Main
Answer: A       Reference: Constructing Client/Server Networks                    Difficulty: Moderate


16.         A(n) ____________ server keeps track of users logging onto the network and the services available to the users.
A.     file
B.     authentication
C.     Web
D.     e-mail
Answer: B       Reference: Servers                                                                  Difficulty: Easy
17.         ____________ servers are used to fulfill one specific function, such as handling e-mail.
A.     Dedicated
B.     Network
C.     Protocol
D.     Peer-to-peer
Answer: A       Reference: Servers                                                                  Difficulty: Moderate
18.         ____________ servers are used to manage all client-requested printing jobs for all printers.
A.     Database
B.     Network
C.     Print
D.     E-mail
Answer: C       Reference: Print Servers                                                          Difficulty: Easy
19.         A(n) ____________ server, on a network, delivers the software to the clients because the software does not reside on the client computers.
A.     Web
B.     application
C.     communications
D.     database
Answer: B       Reference: Application Servers                                               Difficulty: Easy

20.         The ____________ server, on a network, is the single point of contact with the outside world and is often the only device connected to the Internet.
A.     intranet
B.     database
C.     application
D.     communications
Answer: D                   Reference: Communications Servers                          Difficulty: Challenging
21.         In a(n) ____________ topology, all computers are connected in sequence, using a single cable.
A.     bus
B.     star
C.     hybrid
D.     ring
Answer: A       Reference: Bus Topology                                                       Difficulty: Moderate
22.         In a bus topology, a ____________, located at each end of the network, absorbs the signal to prevent it from being reflected back onto the cable.
A.     node
B.     terminator
C.     packet
D.     network device
Answer: B       Reference: Bus Topology                                                       Difficulty: Easy
23.         In a bus topology, the nodes do nothing to move the data along the network, making it a(n) ____________ topology.
A.     client/server
B.     active
C.     passive
D.     terminated
Answer: C       Reference: Bus Topology                                                       Difficulty: Moderate

24.         Active topologies differ from passive topologies in that nodes on the active topology network:
A.     help pass the data along the network.
B.     listen for signals on the line before transmitting.
C.     ultimately send their messages to a terminator.
D.     actively search for packets intended for themselves.
Answer: A       Reference: Ring Topology                                                      Difficulty: Challenging
25.         When two computers send data at the same time on a bus network it is called a(n):
A.     access method.
B.     data collision.
C.     active topology.
D.     data termination.
Answer: B       Reference: Bus Topology                                                       Difficulty: Moderate
26.         In a ring topology, the computer in possession of the ____________can transmit data.
A.     packet
B.     data
C.     access method
D.     token
Answer: D       Reference: Ring Topology                                                      Difficulty: Moderate
27.         Because each node on the network is responsible for retransmitting the token and the data to the next node, the ____________ topology is considered an active topology.
A.     ring
B.     bus
C.     star
D.     hybrid
Answer: A       Reference: Ring Topology                                                      Difficulty: Moderate


28.         Which of the following statements about ring topology networks is TRUE?
A.     A ring topology network is plagued with data collisions.
B.     A ring topology network uses the CSMA/CD access method to transmit data.
C.     A ring topology network allows only one node to transmit data at a time.
D.     A ring topology network is considered passive.
Answer: C       Reference: Ring Topology                                                      Difficulty: Moderate
29.         In the star topology, the central point of failure is the:
A.     client.
B.     switch.
C.     terminator.
D.     access point.
Answer: B       Reference: Star Topology                                                       Difficulty: Challenging
30.         Which of the following statements, concerning star topology networks, is FALSE?
A.     Star topology networks use the CSMA/CD access method.
B.     If one computer fails, it does not affect the rest of the network.
C.     There are no data collisions on a star topology network.
D.     If the switch fails, the network no longer functions.
Answer: C       Reference: Star Topology                                                       Difficulty: Challenging
31.         When a collision occurs on an Ethernet network, the node that detects the collision sends a(n):
A.     token.
B.     packet.
C.     jam signal.
D.     warning.
Answer: C       Reference: Star Topology                                                       Difficulty: Moderate


32.         On an Ethernet network, after a collision occurs between two computers and a jam signal is sent, what happens next?
A.     The signals are encrypted to avoid a second collision.
B.     A token is resent by the two computers that caused the collision.
C.     The two computers wait random amounts of time, and then resend their signals.
D.     The switch notifies the network of the collision.
Answer: C       Reference: Star Topology                                                       Difficulty: Challenging
33.         Which of the following statements is FALSE concerning bandwidth?
A.     Bandwidth defines the speed at which the data flows on the network.
B.     Cable is rated by the maximum amount of bandwidth it supports.
C.     Bandwidth is the amount of data transmitted across the transmission medium in a certain amount of time.
D.     Bandwidth is measured in bits per second (bps).
Answer: A       Reference: Transmission Media                                              Difficulty: Easy
34.         ____________ defines whether the transmission media uses electrical impulses or pulses of light to transmit data.
A.     Bandwidth
B.     Susceptibility to interference
C.     Signal transmission method
D.     Access method
Answer: C       Reference: Wired Transmission Media                                               Difficulty: Challenging
35.         EMI and RFI are types of:
A.     signal interference.
B.     bandwidth measurements.
C.     twisted pair cable.
D.     wireless transmission media.
Answer: A       Reference: Wired Transmission Media                                               Difficulty: Moderate

36.         All of the following statements concerning twisted pair cable are true EXCEPT:
A.     Twisted pair uses pulses of light to send data.
B.     The number of twists in twisted pair is significant because it makes the wires less susceptible to interference.
C.     UTP is not recommended in areas with significant sources of interference.
D.     The two most common types of UTP in use today are Cat 5e and Cat 6.
Answer: A       Reference: Twisted Pair Cable                                                            Difficulty: Moderate
37.         UTP and STP are examples of:
A.     CATV cable.
B.     thicknet coaxial cable.
C.     fiber-optic cable.
D.     twisted pair cable.
Answer: D       Reference: Twisted Pair Cable                                                            Difficulty: Easy
38.         The core of a coaxial cable is usually made from:
A.     magnesium oxide.
B.     copper.
C.     silicon.
D.     glass fibers.
Answer: B       Reference: Coaxial Cable                                                       Difficulty: Easy
39.         All of the following statements regarding fiber-optic cable are true EXCEPT:
A.     the core of fiber-optic cable is composed of copper.
B.     fiber-optic cable uses pulses of light to transmit data.
C.     data passes through fiber-optic cable in one direction only.
D.     the outer jacket of fiber-optic cables is often made of Kevlar.
Answer: A       Reference: Fiber-Optic Cable                                                  Difficulty: Moderate


40.         The wired medium least susceptible to signal interference is:
A.     STP cable.
B.     coaxial cable.
C.     fiber-optic cable.
D.     UTP cable.
Answer: C       Reference: Fiber-Optic Cable                                                  Difficulty: Moderate
41.         ____________ wireless devices have largely been replaced with faster technology.
A.     802.11b
B.     802.11g
C.     802.11n
D.     802.11a
Answer: A       Reference: Wireless Media Options                                        Difficulty: Moderate
42.         All of the following protocols are proprietary EXCEPT:
A.     TCP/IP.
B.     IPX.
C.     NetBEUI.
D.     AFP.
Answer: A       Reference: Network Operating Systems                                  Difficulty: Easy
43.         The major network operating systems for installation on the server, in a client/server environment, include all of the following EXCEPT:
A.     Windows Server 2003.
B.     UNIX.
C.     Windows XP.
D.     Novell NetWare.
Answer: C       Reference: Network Operating Systems                                  Difficulty: Easy


44.         The OSI model is divided into ____________ processes called layers.
A.     five
B.     six
C.     seven
D.     eight
Answer: C       Reference: Dig Deeper: The OSI Model                                             Difficulty: Easy
45.         In the OSI model, the ____________ layer handles data encryption and compression.
A.     application
B.     presentation
C.     data link
D.     session
Answer: B       Reference: Dig Deeper: The OSI Model                                  Difficulty: Challenging
46.         In the OSI model, the ____________ layer is responsible for assembling the data packets into frames.
A.     session
B.     transport
C.     data link
D.     network
Answer: C       Reference: Dig Deeper: The OSI Model                                  Difficulty: Challenging
47.         The device that acts as an interface to connect with and communicate on a network is known as the:
A.     network adapter.
B.     hub.
C.     repeater.
D.     switch.
Answer: A       Reference: Network Adapters                                                Difficulty: Easy


48.         Which of the following statements concerning MAC addresses is TRUE?
A.     A MAC address is used to externally identify a computer on a network.
B.     The MAC address and the IP address can be used interchangeably.
C.     A MAC address must match the IP address.
D.     The first three numbers in the address identify the manufacturer.
Answer: D       Reference: MAC Addresses                                                   Difficulty: Challenging
49.         If a network requires a cable to connect two devices farther apart than the normal maximum run length of the media, the way to prevent signal degradation is to install a(n):
A.     adapter.
B.     repeater.
C.     bridge.
D.     switch.
Answer: B       Reference: Repeaters and Hubs                                                         Difficulty: Moderate
50.         Another name for a “smart” hub is a:
A.     bridge.
B.     repeater.
C.     firewall.
D.     switch.
Answer: D       Reference: Switches and Bridges                                           Difficulty: Moderate

Fill in the Blank:


51.         ____________ are designed to send information between two networks.
Answer: Routers                     Reference: Routers                                                     Difficulty: Easy
52.         The special communications software, installed on a computer to enable the network adapter to communicate with the operating system is called the ____________.
Answer: device driver             Reference: Network Adapters                                     Difficulty: Moderate
53.         Entering a user ID and password is known as ____________.
Answer: authentication           Reference: Authentication                                          Difficulty: Easy
54.         The acronym NOS stands for ____________.
Answer: Network Operating System   Reference: Network Operating Systems                      Difficulty: Easy
55.         NetBEUI, AFP, and IPX are known as ____________ protocols, which means that they do not work with another vendor’s NOS.
Answer: proprietary                Reference: Network Operating Systems                      Difficulty: Challenging
56.         The ____________ identifies a computer internally on the network.
Answer: MAC address                        Reference: MAC Addresses                                        Difficulty: Moderate
57.         In the OSI model, the ____________ layer converts the data into signals for transmission over the network.
Answer: physical                    Reference: Dig Deeper: The OSI Model                                  Difficulty: Challenging
58.         Combining multiple topologies into one network is known as a(n) ____________ network.
Answer: hybrid                                   Reference: Comparing Topologies                              Difficulty: Easy
59.         CSMA/CD is the access method used on ____________ networks.
Answer: Ethernet                    Reference: Star Topology                                           Difficulty: Challenging
60.         The ____________ passing method is used on a ring topology to avoid collisions.
Answer: token                         Reference: Ring Topology                                          Difficulty: Moderate
61.         ____________ is the amount of data that can be transmitted over transmission media in a certain amount of time.
Answer: Bandwidth                Reference: Wired Transmission Media                                   Difficulty: Challenging
62.         A(n) ____________ is a set of rules for exchanging communication.
Answer: protocol                    Reference: Star Topology                                           Difficulty: Easy
63.         ____________ cable is composed of a glass or plastic fiber (or bundle of fibers) as its core.
Answer: Fiber-optic       Reference: Fiber-Optic Cable                                                           Difficulty: Easy
64.         ____________ networks do not need specialized network operating system software.
Answer: Peer-to-peer              Reference: Network Operating Systems                                  Difficulty: Moderate   

65.         The 802.11 wireless standard is also known as ____________.
Answer: Wi-Fi                         Reference: Wireless Media Options                            Difficulty: Easy
66.         In wireless networks, wireless NICs connect to ____________, which provide wireless devices with a sending and receiving connection to the network.
Answer: wireless access points                       Reference: Network Adapters                         Difficulty: Moderate
67.         ____________ are containers that hold multiple data packets.
Answer: Frames                                  Reference: MAC Addresses                            Difficulty: Challenging
68.         The acronym MAC, as in MAC address, stands for ____________.
Answer: Media Access Control                       Reference: MAC Addresses                            Difficulty: Moderate
69.         A(n) ____________ sends data only to the intended recipient as opposed to a hub, which sends the data to all devices connected to it.
Answer: switch                                   Reference: Switches and Bridges                                Difficulty: Moderate
70.         ____________ are devices used to send data between different segments (collision domains) on a network.
Answer: Bridges                      Reference: Switches and Bridges                                Difficulty: Easy
71.         ____________ amplify a signal and retransmit it to extend cable runs beyond the maximum run length.
Answer: Repeaters                  Reference: Repeaters and Hubs                                              Difficulty: Moderate
72.         ____________ is the open protocol used by the Internet.
Answer: TCP/IP                      Reference: Network Operating Systems                                  Difficulty: Challenging
73.         EMI and RFI are types of ____________.
Answer: interference               Reference: Wired Transmission Media                                   Difficulty: Easy
74.         The term packet screening refers to the examination of incoming data packets by the ____________to ensure that they originate or are authorized by valid users on the internal network.
Answer: firewall                     Reference: Firewalls                                                   Difficulty: Moderate
75.         ____________ use IP addresses to send information between two networks.
Answer: Routers                     Reference: Routers                                                     Difficulty: Moderate



True and False:
76.         In a ring topology, if one computer fails it can bring the entire network to a halt.
Answer: True                          Reference: Ring Topology                                          Difficulty: Easy
77.         An application server acts as a go-between for computers on an internal network and the external network (Internet).
Answer: False (proxy)             Reference: Firewalls                                                   Difficulty: Moderate
78.         The hub is responsible for breaking down data into packets and preparing the packets for transmission across the network.
Answer: False (network adapter or NIC)         Reference: Network Adapters                         Difficulty: Easy
79.         In the OSI model, the session layer sets up and manages the virtual (not physical) connection between the sending and receiving devices.
Answer: True                          Reference: Dig Deeper: The OSI Model                                  Difficulty: Challenging
80.         Twisted pair cable has the lowest susceptibility to interference.
Answer: False (highest)  Reference: Figure 12.14: Comparison of Characteristics…  Difficulty: Moderate
81.         Throughput is another name for bandwidth.
Answer: True                          Reference: Wired Transmission Media                                   Difficulty: Easy
82.         Crosstalk interference is the tendency of signals on one twisted pair wire to interfere with signals on a wire next to it.
Answer: True                          Reference: Twisted Pair Cable                                                Difficulty: Easy
83.         The ring topology is the most widely deployed client/server topology in businesses today.
Answer: False (star)                Reference: Star Topology                                           Difficulty: Moderate
84.         Token passing and CSMA/CD are methods of avoiding data collisions.
Answer: True                          Reference: Network Topologies                                  Difficulty: Easy
85.         A bus topology provides a fairer allocation of resources than a ring topology by giving all the nodes on the network an equal opportunity to send data.
Answer: False                         Reference: Ring Topology                                          Difficulty: Challenging
86.         MAC addresses enable computers on one network to communicate with computers on another network.
Answer: False (IP addresses)               Reference: MAC Addresses                            Difficulty: Moderate

87.         Bridges are relatively simple devices whose sole purpose is to amplify a signal and retransmit it.
Answer: False             (Repeaters)      Reference: Repeaters and Hubs                                              Difficulty: Challenging
88.         In a star network, the failure of one computer affects the other computers on the network.
Answer: False Reference: Figure 12.10: Advantages and Disadvantages of Bus,…   Difficulty: Easy
89.         Hubs receive a signal from a device, reconstruct it, and transmit it to all the ports on the hub.
Answer: True                          Reference: Repeaters and Hubs                                              Difficulty: Challenging
90.         Authentication can be achieved through passwords, biometric access devices, and possessed objects.
Answer: True                          Reference: Authentication                                          Difficulty: Easy

Matching:


91.         Match the following acronyms to their descriptions:
            I.    MAC                      A. type of interference
            II.   CSMA/CD             B. device address
            III. OSI                        C. Ethernet access method
            IV. EMI                       D. type of cable
            V.  UTP                       E. protocol standard
Answer: B, C, E, A, D             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate

92.         Match the following terms to their meanings:
            I.    frame                     A. packet granting transmission rights
            II.   bastion                   B. assemblage of packets
            III. token                     C. a Novell protocol
            IV. IPX                        D. host configured as proxy server
            V.  jam                        E. signal indicating data collisions
Answer: B, D, A, C, E             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate

93.         Match the following devices to their functions:
            I.    repeater                  A. sends data to a specific device, not to all devices
            II.   hub                        B. transmits data between two different networks
            III. switch                    C. device used for signal amplification and retransmission
            IV. bridge                    D. multiport device used for signal amplification and broadcast
            V.  router                     E. connects collision domains of a network
Answer: C, D, A, E, B             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Challenging

94.         Match the following terms to their meanings:
            I.    topology                A. communication rules
            II.   proxy                     B. large size coaxial cable
            III. intranet                  C. server controlling Internet access of network
            IV. protocol                 D. private Web-based network
            V.  ThickNet                E. layout of a network
Answer: E, C, D, A, B             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate

95.         Match the following acronyms to their descriptions:
            I.    TCP/IP                   A. proprietary communications protocol
            II.   IPX                        B. software controlling communications in a network
            III. NOS                       C. network spanning a metropolitan area
            IV. MAN                     D. type of network adapter
            V.  NIC                        E. open communications protocol
Answer: E, A, B, C, D             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Moderate



96.         Match the following OSI layers to their functions:
            I.    Session                  A. reformats, compresses, and encrypts data
            II.   Presentation           B. sets up a virtual connection between sending and receiving devices and                                                                manages communication
            III. Data Link               C. determines where to send the data packets on the network
            IV. Transport               D. assembles the data packets into frames and delivers them to the physical layer
            V.  Network                 E. handles packet acknowledgment
Answer: B, A, D, E, C             Reference: Dig Deeper: The OSI Model                                  Difficulty: Challenging

97.         Match the following terms to their meanings:
            I.    bandwidth              A. entering a user ID and password
            II.   bend radius            B. examining incoming data packets to ensure they originated from an authorized                                                     user
            III. ThinNet                 C. degree of flexibility in a cable
            IV. authentication        D. a type of coaxial cable used for cable TV
            V.  packet screening    E. amount of data that can be transmitted in a certain amount of time
Answer: E, C, D, A, B             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate

98.         Match the following terms to their meanings:
            I.    firewall                  A. a security measure, composed of hardware or software, to protect a network                                                              from attacks over the Internet
            II.   terminator              B. a device that absorbs the signal to prevent its reflection back onto the network
            III. passive topology    C. a special data packet on a ring topology
            IV. access method       D. nodes on a network do nothing to move data along the network
            V.  token                     E. controls how computers can use the transmission media
Answer: A, B, D, E, C             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate


99.         Match the following terms to their meanings:
            I.    active topology                  A. combining multiple topologies into one network
            II.   hybrid                                B. the routes data takes to flow between devices
            III. transmission media                                                                                    C. each node on the network is responsible for retransmitting the signal
            IV. device driver                      D. a chunk of data containing the address of the receiving computer
            V.  packet                                E. enables a device to communicate with the operating system
Answer: C, A, B, E, D             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate

100.     Match the following terms to their meanings:
            I.    crosstalk                A. tendency of signals on one wire to interfere with signals on a wire next to it
            II.   CAT 6                    B. can handle bandwidth of 1 Gbps
            III. open protocol        C. computers connected in sequence on a single cable
            IV. centralized             D. not associated with one particular vendor
            V.  bus                         E. characteristic of client/server networks
Answer: A, B, D, E, C             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate




7 comments:

  1. Q.46- In the OSI model, the ____________ layer is responsible for assembling the data packets into frames.

    I think answer is Net work layer.. pls clarify.

    ReplyDelete
  2. hi..Im student from Informatics engineering, this article is very informative, thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  3. Thank you sirji,
    If possible sir kuch ibps so ke questions bhi post kar do.

    pranav

    ReplyDelete
  4. Thank you for all your questions on basic networking sir.

    ReplyDelete