Friday, August 16, 2013

Memory mcq

                                                           POST BY---  SURENDRA SOLANKI

1.       Which of the following memories must be refreshed many times per second?
a. Static RAM              b. Dynamic RAM               c. EPROM
d. ROM                          e. None of these
Ans- b
2.       RAM stands for
a. Random origin money     b. Random only memory
c. Read only memory           d. Random access memory
e. None of these
Ans- D
3.       Which of the following is a temporary primary memory?
A PROM                        B.RAM                  C.EPROM
D.ROM                          E.None of these
Ans- B
4.       Which of the following is used as a primary storage device?
a. Magnetic drum     b. PROM               c. Floppy disk
d. All of these             e.None of these
Ans- B
5.       Which of the following memories not needs refresh?
a. SRAM                        b. DRAM               c. ROM
d. All of above            e. None of these
Ans- A
6.       Which statement is valid?
a. 1KB = 1024 bytes                                b. 1 MB=2048 bytes
c. 1 MB = 10000 kilobytes    d. 1 KB = 100 bytes
e. None of these
Ans- A
7.       A name or number used to identify a storage location devices?
a. A byte                       b. A record          c. An address
d. All of above            e. None of these
Ans- C
8.       Which of the following is a primary storage device?
a. Magnetic tape       b. Magnetic disk  c. Optical disk
d. Hard disk       e. None of these
Ans- E
9.       The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary   B) Random and sequential 
C) ROM and RAM
                      D) All of above
E.None of these
Ans- C
10.   High density double sided floppy disks could store _____ of data
A) 1.40 MB                  B) 1.44 GB          C) 1.40 GB 
D) 1.44 MB
                  E) None of these
Ans- D
11.   Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
                        B) Sequential access 
C) Both of above                       D) None of above 
E.) None of these
Ans- C
12.   CD-ROM stands for
a. Compactable Read Only Memory
b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disk Read Only Memory
d. Compact Disk Read Only Memory
e. None of these
Ans- D
13.   A gigabyte is equal to 
 a 1024 bytes                             b million megabytes
c thousand kilobytes               d 1024 megabytes
e. None of these
Ans- FD
14.   Select the smallest memory size.

(a) Terabyte               (b) Gigabyte       (c) Kilobyte
 (d) Megabyte            e.None of these
Ans- C
15.   The memory which is utmost accessible to the processor :
(a) Cache memory   (b) RAM              (c) Hard disk
(d) Flash memory    (e) None of these
Ans- A
16.   Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?
a. Mass memory                          b. Internal memory 
c. Non-volatile memory           d. PROM
e. None of these
Ans- B
17.   The program which are as permanent as hardware  and stored in ROM is known as..
a. Hardware               b.Software          c.Firmware
d. All of the aboveq  e. none of these
Ans- C
18.   Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
a. Track number       b. Sector number   c. Surface number
d. All of above            e. None of these.
Ans- D

19.   A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
a. Memory                   b. Buffer               c. Accumulator
d. Address                   e. None of these.
Ans- B
20.   Instructions and memory address are represented by
a. Character code     b. Binary codes c. Binary word  
d. Parity bit                                e. None of these
Ans- B

21. Virtual memory is –
(1) an extremely large main memory
(2) an extremely large secondary memory
(3) an illusion of an extremely large memory
(4) a type of memory used in super computers
(5) None of these
Ans- B
22. Fragmentation is -
(1) dividing the secondary memory into equal sized fragments
(2) dividing the main memory into equal size fragments
(3) f ragments of memory words used in a page
(4) f ragments of memory words unused in a page
(5) None of these
Ans- A
23. Which of the f ollowing are real time systems?
(A) an on-line real reservation system
(B) a process control system
(C) Aircraf t control system
(D) Payroll processing system
(1) A and B (2) C and D
(3) B and C (4) A, B, C and D
(5) None of these
Ans- C
24. Which of the f ollowing is a service not supported by the operating system?
(1) Protection (2) Accounting
(3) Compilation (4) I/O Operation
(5) None of these
Ans- C
26. Bootstrap loader is always stored in-
(1) Cache (2) ROM
(3) RAM (4) Disk
(5) None of these
Ans- B
27. Which memory unit has lowest access time?
(1) Cache (2) Registers
(3) Magnetic Disk (4) Main Memory
(5) Pen drive
Ans- B
28. Copying computer program / sof tware without permission of its author is called-
(1) High way robbery (2) Larcency
(3) Sof tware piracy (4) Embezzlement
(5) None of these
Ans- C
29. Cache memory-
(1) has greater capacity than RAM
(2) is f aster to access than CPU Registers
(3) is permanent storage
(4) faster to access than RAM
(5) None of these
Ans- D
30. When more than one processes are running concurrently on a system-
(1) batched system
(2) real-time system
(3) multi programming system
(4) multiprocessing system
(5) None of these
Ans- D
                                                                                               mcsesonu011@gmail.com

15 comments:

  1. sir , ji where quetion answer.. give me answers.
    thanku u

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. only 30 questions hai sir memory ke

    ReplyDelete
  4. Thank You for the questions sir. But please provide the answers for cross checking our answers.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. The answer is
    1-B
    2-D
    3-B
    4-B
    5-A
    6-A
    7-C
    8-D
    9-C
    10-D
    11-C
    12-D
    13-D
    14-C
    15-A
    16-B
    17-C
    18-A
    19-B
    20-B

    ReplyDelete
  7. Which memory is known for fastest Processing memory?
    1) RAM
    2) ROM
    3) Cache
    4) Virtual
    5) None of these
    What is the answer of this question cache or None of these(Register) ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sir multiprocessing means multiple processors or multiple programes/processes/tasks Pls clear this.
      in Q30 i found "C" Muliprogramming

      Delete
  8. sir Q21 virtual memory is a concept or physical thing.Pls clear this
    we use virtual memory for what? 'main memory or secondary memory
    i found Ans 3 somewhat, but not exactly meaning of "illusion".is it mean conceptual or ambiguous.

    ReplyDelete
  9. Visit our blog for more knowledge
    scrollkmr.blogspot.com

    ReplyDelete