Friday, August 16, 2013

Hardware mcq

Hardware                          POST BY - SURENDRA SOLANKI


1.             Any computer parts that you can actually touch are considered to be:
A.     hardware.
B.     software.
C.     systems.
D.     platforms.
Answer: A       Reference: Your Computer’s Hardware                                  Difficulty: Easy
2.             The box that contains the central electronic components of the computer is the:
A.     motherboard.
B.     system unit.
C.     peripheral.
D.     input device.
Answer: B       Reference: Your Computer’s Hardware                                  Difficulty: Easy
3.             Devices, such as monitors and printers, that are connected to the computer are called:
A.     processing devices.
B.     system devices.
C.     peripheral devices.
D.     input devices.
Answer: C       Reference: Your Computer’s Hardware                                  Difficulty: Easy



4.             A(n) ____________device enables you to enter data and instructions into the computer.
A.     input
B.     output
C.     digital
D.     CRT
Answer: A       Reference: Input Devices                                                        Difficulty: Easy
5.             A ____________, when attached to a computer, can translate a user’s handwriting into digital input.
A.     microphone
B.     graphics tablet
C.     digital camera
D.     keyboard
Answer: B       Reference: Input Devices                                                        Difficulty: Moderate
6.             The most common input devices are the ____________ and the ____________.
A.     microphone, printer
B.     scanner, monitor
C.     digital camera, speakers
D.     keyboard, mouse
Answer: D       Reference: Input Devices                                                        Difficulty: Moderate
7.             The most common keyboard uses the ____________ layout.
A.     Dvorak
B.     numeric
C.     QWERTY
D.     alpha
Answer: C      


8.             The ____________ on the keyboard enables you to enter numbers quickly.
A.     alphabetic keys
B.     numeric keypad
C.     Control keys
D.     Function keys
Answer: B
9.             ____________ designed keyboards provide a more natural typing position for a user’s hands and help prevent repetitive strain injuries.
A.     Alphabetic
B.     QWERTY
C.     Dvorak
D.     Ergonomically
Answer: D
10.         The ____________ key and the ____________ key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks.
A.     Control, Alt
B.     Function, toggle
C.     Delete, Insert
D.     Caps Lock, Num Lock
Answer: A
11.         The Delete key, Num Lock key, and Caps Lock key are considered ____________ keys because their function changes each time you press them.
A.     Function
B.     toggle
C.     cursor control
D.     Control
Answer: B      

12.         ____________ keyboards are more compact and generally have fewer keys.
A.     Laptop
B.     Windows
C.     Macintosh
D.     QWERTY
Answer: A       Reference: Keyboards                                                            Difficulty: Moderate
13.         An I-beam or an arrow is known as the mouse:
A.     control.
B.     button.
C.     input.
D.     pointer.
Answer: D      
A ____________ is the traditional way to enter data into a PDA and can be used on Tablet PCs for handwriting recognition.
E.      joystick
F.      trackball
G.     mouse
H.     stylus
Answer: D      
14.         The small, touch-sensitive screen at the base of the keyboard on a laptop is known as the:
A.     stylus.
B.     touchpad.
C.     game control.
D.     trackball.
Answer: B       Reference: Mice and Other Pointing Devices                          Difficulty: Easy


15.         A ____________ allows you to capture sound waves and transfer them to digital format on your computer.
A.     speaker
B.     microphone
C.     keyboard
D.     stylus
Answer: B      
16.         A ____________ is an output device that creates tangible hard copies.
A.     monitor
B.     printer
C.     scanner
D.     CRT
Answer: B       Reference:
17.         The type of monitor that looks like a traditional television set is called a ____________ monitor.
A.     display
B.     cathode-ray tube (CRT)
C.     liquid crystal display (LCD)
D.     flat-panel
Answer: B      
18.         ____________ monitors use a technology similar to that used in digital watches.
A.     Cathode-ray tube (CRT)
B.     Graphics
C.     Electron beam
D.     Liquid crystal display (LCD)
Answer: D      
19.         The ____________ is the number of times per second the electron beam scans the monitor and recharges the illumination of each pixel.
A.     refresh rate
B.     sharpness
C.     resolution
D.     dot pitch
Answer: A       The diagonal distance, measured in millimeters, between pixels of the same color is called:
E.      resolution.
F.      refresh rate.
G.     dot pitch.
H.     sharpness.
Answer: C       Reference: CRT Monitors                                                       Difficulty: Challenging
20.         ____________ printers have tiny hammer-like keys that strike the paper through an inked ribbon.
A.     Inkjet
B.     Impact
C.     Nonimpact
D.     Laser
Answer: B
21.         Inkjet printers and laser printers are examples of ____________ printers.
A.     nonimpact
B.     impact
C.     dot-matrix
D.     thermal
Answer: A       Reference: Printers                                                                  Difficulty: Moderate

22.         ____________ are large printers used to produce oversize pictures that require precise continuous lines, such as maps and architectural plans.
A.     Dot-matrix printers
B.     Thermal printers
C.     Multifunction printers
D.     Plotters
Answer: D       Reference: Printers                                                                  Difficulty: Easy
23.         A printer’s speed is measured in:
A.     dots per inch (dpi).
B.     color output.
C.     megabytes.
D.     pages per minute (ppm).
Answer: D       Reference: Printers                                                                  Difficulty: Easy
24.         Restarting the system when it is already powered on is called:
A.     hibernation.
B.     standby mode.
C.     a warm boot.
D.     a cold boot.
Answer: C       Reference: Power Controls                                                     Difficulty: Challenging
25.         ____________ is when the computer saves an image of the desktop and powers down.
A.     Standby mode
B.     A warm boot
C.     Hibernation
D.     A cold boot
Answer: C       Reference: Power Controls                                                     Difficulty: Challenging

26.         ____________ is when the more power-hungry components, such as the monitor and the hard drive, are put in idle.
A.     Hibernation
B.     Standby mode
C.     Power down
D.     The shutdown procedure
Answer: B       Reference: Power Controls                                                     Difficulty: Challenging
27.         ____________ data and programs are stored in the hard drive.
A.     Random
B.     Volatile
C.     Nonpermanent
D.     Permanent
Answer: D       Reference: Drive Bays: Your Access to Storage Devices        Difficulty: Moderate
28.         Hard disk drives are considered ____________ storage.
A.     nonvolatile
B.     flash
C.     temporary
D.     nonpermanent
Answer: A       Reference: Drive Bays: Your Access to Storage Devices        Difficulty: Moderate
29.         All of the following storage media have Read and Write capabilities EXCEPT:
A.     flash memory cards.
B.     CD-ROMs.
C.     hard disk drives.
D.     floppy disks.
Answer: B       Reference: Figure 2.26: Storage Media Capacities                  Difficulty: Moderate


30.         ____________ are devices used to transmit data over telecommunications lines.
A.     Drives
B.     Drive bays
C.     Modems
D.     Platforms
Answer: C       Reference: Ports                                                                      Difficulty: Moderate
31.         The ____________ port sends data one bit at a time and is often used to connect a modem to the computer.
A.     USB
B.     serial
C.     parallel
D.     FireWire
Answer: B       Reference: On the Back                                                          Difficulty: Moderate
32.         The ____________ port transmits data in groups of bits, is faster than a serial port, and is generally used to connect a printer.
A.     Ethernet
B.     peripheral
C.     connectivity
D.     parallel
Answer: D       Reference: On the Back                                                          Difficulty: Moderate
33.         USB ports are fast replacing traditional ____________ and ____________ ports because of their ability to transfer data quickly.
A.     parallel, serial
B.     Ethernet, speaker
C.     video, audio
D.     monitor, modem
Answer: A       Reference: On the Back                                                          Difficulty: Moderate

34.         The ____________ port resembles a standard phone jack.
A.     FireWire
B.     peripheral
C.     modem
D.     serial
Answer: C       Reference: On the Back                                                          Difficulty: Moderate
35.         The ____________, housed inside the system unit, regulates the wall voltage to the voltages required by the computer chips.
A.     motherboard
B.     CPU
C.     RAM
D.     power supply
Answer: D       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Moderate
36.         The ____________ enables your computer to connect to other computers.
A.     video card
B.     network interface card (NIC)
C.     sound card
D.     controller card
Answer: B       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Challenging
37.         ____________ plug into the expansion slots on the motherboard.
A.     Ports
B.     Expansion boards
C.     USB devices
D.     Drive bays
Answer: B       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Easy


38.         ____________ is referred to as primary storage.
A.     RAM
B.     ROM
C.     The CPU
D.     The system unit
Answer: A       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Challenging
39.         RAM is considered volatile storage, which means it is:
A.     permanent.
B.     random.
C.     read-only.
D.     temporary.
Answer: D       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Moderate
40.         ____________ is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer needs to start up and does not get erased when the power is turned off.
A.     RAM
B.     ROM
C.     The CPU
D.     The NIC
Answer: B       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Challenging
41.         ____________ is the applied science concerned with designing and arranging things that people use so that the people and things interact most efficiently and safely.
A.     Ergonomics
B.     Positioning
C.     Occupational safety
D.     Repetitive strain prevention
Answer: A       Reference: Setting It All Up                                                    Difficulty: Moderate

42.         ____________ speed is measured in nanoseconds.
A.     Modem
B.     RAM
C.     Expansion board
D.     Hard disk drive
Answer: B       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Challenging
43.         A(n) ____________ is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices.
A.     expansion board
B.     digital device
C.     network
D.     peripheral
Answer: C       Reference: Bits and Bytes: Opening Up Your System Unit     Difficulty: Challenging
44.         In addition to connecting your computer to a network, the Ethernet port can be used to connect to:
A.     a printer.
B.     a modem.
C.     a DSL modem.
D.     a digital camera.
Answer: C       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Moderate
45.         Flash drives plug into a(n):
A.     USB port.
B.     serial port.
C.     expansion slot.
D.     drive bay.
Answer: A       Reference: Drive Bays: Your Access to Storage Devices        Difficulty: Moderate

46.         Storage devices, such as floppy disk drives and Zip disk drives that are no longer standard on many new computers, are known as ____________ technologies.
A.     peripheral
B.     combo
C.     legacy
D.     media
Answer: C       Reference: Drive Bays: Your Access to Storage Devices        Difficulty: Easy
47.         ____________ ports and ____________ ports are considered connectivity ports.
A.     Parallel, USB
B.     USB, audio
C.     Modem, Ethernet
D.     Audio, video
Answer: C       Reference: On the Back                                                          Difficulty: Moderate
48.         ____________ is a series of small cards (called memory cards or memory modules) that plug into slots on the motherboard.
A.     RAM
B.     ROM
C.     The CPU
D.     The power supply
Answer: A       Reference: Inside the System Unit                                          Difficulty: Moderate

Fill in the Blank:


49.         The central electronic components of the computer are located in the ____________.
Answer: system unit                Reference: Your Computer’s Hardware                      Difficulty: Moderate
50.         ____________ devices, such as monitors, modems, and printers, are devices that are externally connected to the computer.
Answer: Peripheral                  Reference: Your Computer’s Hardware                      Difficulty: Moderate
51.         The cursor control keys are also known as the ____________ keys.
Answer: arrow                        Reference: Keyboards                                                Difficulty: Moderate
52.         QWERTY is a type of ____________.
Answer: keyboard                   Reference: Keyboards                                                Difficulty: Easy
53.         ____________ keys sometimes perform different functions for different software packages.
Answer: Function (F)              Reference: Keyboards                                                Difficulty: Moderate
54.         A(n)____________ mouse uses an internal sensor or laser instead of a rollerball, and therefore does not need a mousepad.
Answer: optical                       Reference: Mice and Other Pointing Devices              Difficulty: Moderate
55.         ____________ keyboards have a much shorter range than radio frequency (RF) keyboards.
Answer: Bluetooth                  Reference: Keyboards                                                Difficulty: Challenging
56.         ____________ technology allows a person sitting at a computer equipped with a personal video camera and a microphone to transmit video and audio across the Internet.
Answer: Videoconferencing                                                                                       Reference: Sound Input                                                Difficulty: Moderate
57.         In ____________ systems, you operate your computer through a microphone, telling it to perform specific commands or translate spoken words into data input.
Answer: speech-recognition                                                                                        Reference: Sound Input                                                Difficulty: Moderate
58.         Regarding monitors, the higher the ____________, the sharper and clearer the image.
Answer: resolution                  Reference: Monitors                                                   Difficulty: Moderate
59.         A cathode-ray tube (CRT) monitor is a grid made up of millions of ____________.
Answer: pixels                        Reference: Monitors                                                   Difficulty: Moderate
60.         A monitor’s refresh rate is measured in ____________, a unit of frequency indicating cycles per second.
Answer: hertz (Hz)                  Reference: Monitors                                                   Difficulty: Challenging
61.         Less expensive LCD monitors use ____________ displays.
Answer: passive-matrix           Reference: Monitors                                                   Difficulty: Moderate
62.         A smaller ____________ means that there is less blank space between pixels, and thus a sharper, clearer image.
Answer: dot pitch                    Reference: Monitors                                                   Difficulty: Challenging
63.         The most common impact printer is the ____________ printer.
Answer: dot-matrix                 Reference: Printers                                                      Difficulty: Easy
64.         Although more expensive to buy than inkjet printers, ____________ printers are more economical for high-volume black-and-white printing.
Answer: laser                          Reference: Printers                                                      Difficulty: Easy
65.         A printer’s resolution is measured in ____________.
Answer: dots per inch (dpi)                                                                                         Reference: Printers      Difficulty: Moderate
66.         Two power-management settings on a computer are ____________ and ____________.
Answer:  hibernation and Stand By mode       Reference: Power Controls                 Difficulty: Challenging
67.         The ____________, generally located in an internal drive bay, holds all permanently stored programs and data.
Answer: hard disk drive          Reference: Drive Bays: Your Access to Storage Devices        Difficulty: Easy
68.         ____________drives, sometimes referred to as jump drives or thumb drives, are a newer alternative to storing portable data.
Answer: Flash                   Reference: Drive Bays: Your Access to Storage Devices  Difficulty: Easy
69.         ____________ are the places on the system unit where peripheral devices attach to the computer.
Answer: Ports                                Reference: Ports                                                    Difficulty: Challenging
70.         Typical ____________ cards, found in the system unit are the sound card and the video card.
Answer: expansion (or adapter)       Reference: Inside the System Unit                     Difficulty: Moderate
71.         The ____________ is the largest printed circuit board to which all other boards are connected.
Answer: motherboard                   Reference: Inside the System Unit                        Difficulty: Easy
72.         ____________ is the storage space nearby the CPU where data and commands are stored and can be located, opened, and delivered to the CPU for processing in a few billionths of a second.
Answer: RAM                               Reference: Inside the System Unit                        Difficulty: Moderate
73.         A monitor that doubles as an input device is known as a(n) ____________.
Answer: touch-screen monitor         Reference: Monitors                                          Difficulty: Moderate
74.         The speed of RAM is measured in ____________ (billionths of a second).
Answer: nanoseconds                   Reference: Inside the System Unit                        Difficulty: Challenging
75.         The port that resembles a standard telephone jack and uses a traditional telephone signal for connectivity is the ____________ port.
Answer: modem                            Reference: On the Back                                        Difficulty: Challenging
76.         Devices such as digital video cameras, MP3 players, and digital media players benefit from using a(n) ____________ port, one of the newer and faster interfaces available, which can transfer data from 400 Mbps to 800 Mbps.
Answer: FireWire                             Reference:  On the Back                                    Difficulty: Moderate

True and False:

77.         The Dvorak keyboard is the leading alternative to the QWERTY keyboard.
Answer: True                          Reference: Keyboards                                               Difficulty: Easy
78.         The four main functions of a computer are: input the data, process the data, output the data or information, and communicate the data or information.
Answer: False (store)              Reference: Your Computer’s Hardware                     Difficulty: Challenging
79.         When toggled off, the Insert key replaces or overwrites existing characters with new characters as you type.
Answer: True                          Reference: Keyboard                                                 Difficulty: Easy
80.         One of the disadvantages of a liquid crystal display (LCD) monitor is its limited viewing angle.
Answer: True                          Reference: Monitors                                                   Difficulty: Moderate
81.         There are two types of CRT monitors on the market: passive-matrix displays and active-matrix displays.
Answer: False (LCD)              Reference:  Monitors                                                  Difficulty: Moderate
82.         In CRT monitors, the faster the refresh rate, the more the screen will flicker and the more eyestrain you will experience.
Answer: False                         Reference:  Monitors                                                  Difficulty: Moderate
83.         Studies have shown that users of MP3 players may experience hearing damage due to excessive volume from ear buds.
Answer: True                          Reference: Sound Output                                            Difficulty: Easy
84.         Thermal printers are ideal for mobile computing because they are compact, lightweight, and require no ink cartridges.
Answer: True                          Reference: Printers                                                      Difficulty: Moderate
85.         Modern operating systems recommend that users shut down the system by pushing the main power button.
Answer: False                         Reference: Power Controls                                         Difficulty: Challenging
86.         You can take a computer out of standby mode by tapping a key on the keyboard or by moving the mouse.
Answer: True                          Reference: Power Controls                                         Difficulty: Easy
87.         CRT monitors cause less eyestrain than LCD monitors.
Answer: False                         Reference: Monitors                                                   Difficulty: Easy
88.         Data projectors are devices used to project images from your computer onto a wall or viewing screen for use in conference rooms and classrooms.
Answer: True                          Reference: Monitors                                                   Difficulty: Easy
89.         USB ports can connect a wide variety of peripherals to the computer, including keyboards, printers, mice, and digital cameras.
Answer: True                          Reference: On the Back                                              Difficulty: Easy
90.         When purchasing a new CRT monitor, choose one with the highest refresh rate, the highest maximum resolution, and the smallest dot pitch.
Answer: True                          Reference: Monitors                                                   Difficulty: Moderate
91.         Speakers connect to the VGA port.
Answer: False (audio)                   Reference: On the Back                                        Difficulty: Challenging

Matching:


92.         Match the following terms with their meanings:
            I.    port                        A. provides power to and controls all the expansion boards
            II.   CRT                       B. a type of monitor
            III. NIC                        C. the place on the system where a peripheral device is attached
            IV. motherboard          D. enables a computer to connect to other computers
            V.  nanosecond           E. one billionth of a second
Answer: C, B, D, A, E             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate

93.         Match the following ports with the devices most likely to be connected to them:
            I.    VGA port               A. flash drive
            II.   parallel port           B. monitor
            III. serial port               C. printer
            IV. Ethernet port          D. modem
            V.  USB port                E. DSL or cable modem
Answer: B, C, D, E, A             Reference: Ports                                                          Difficulty: Challenging

94.         Match the following acronyms with their functions:
            I.    CPU                       A. type of technology used on a flat-screen monitor
            II.   RAM                      B. standard keyboard layout
            III. ROM                      C. temporary storage, also known as primary storage
            IV. LCD                       D. controls all the other functions performed by the computer’s other components                                                    and processes all the commands issued to it by software instructions
            V.  QWERTY              E. permanent storage that is not erased when the computer’s power is turned off
Answer: D, C, E, A, B             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Challenging

95.         Match the following terms with their meanings:
            I.    stylus                                 A. an input device used to enter data on a PDA
            II.   hertz (Hz)                          B. the clearness or sharpness of an image
            III. resolution                           C. temporary
            IV. volatile                               D. a unit of frequency indicating cycles per second
            V.  system unit                        E. contains the central electronic components of the computer
Answer: A, D, B, C, E             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Easy



96.         Match the following terms with their meanings:
            I.    peripheral devices  A. an example of permanent storage
            II.   modem port           B. external devices that exchange data with the computer through ports
            III. dot-matrix              C. an example of an impact printer
            IV. ergonomics            D. an example of a connectivity port
            V.  hard disk drive       E. the science involved with minimizing the risk of injury or discomfort
Answer: B, D, C, E, A             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Easy

97.         Match the following terms with their meanings:
            I.    CD-ROM                           A. an example of a nonimpact printer
            II.   audio ports                         B. a type of LCD monitor
            III. pixels                                 C. used to connect headphones, microphones, and speakers to the                                                                             computer
            IV. active-matrix display         D. an example of read-only storage
            V.  ink-jet                                E. a CRT screen is made up of millions of these
Answer: D, C, E, B, A             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Easy

98.         Match the following terms with their meanings:
            I.    refresh rate                                    A. measurement of printing speed
            II.   dot pitch                                        B. 0.28 mm or less is the sign of a good CRT monitor
            III. thermal                                          C. commonly between 75 and 85 hertz
            IV. ppm                                               D. measurement of printer resolution
            V.  dpi                                                 E. emerging technology for mobile and portable printing
Answer: C, B, E, A, D             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Challenging




15 comments:

  1. ms office se related questions kab upload honge....

    ReplyDelete
  2. thank you sir. for taking extra effort for us

    ReplyDelete
  3. Sir ji answers to upload kr do... plzzz.. It'll be helpful for us

    ReplyDelete
  4. thanks sir..mine notes banane shuru kar diye

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sir... you have realy created a nice blog which is very helpful for our prepration once again thankyou so much...

      Delete
  5. Sir memory se related question nhi mil rhe pls help

    ReplyDelete
  6. Sir memory se related question nhi mil rhe pls help

    ReplyDelete
  7. Wow ... Many many thanks to admin... For bringing such a valuable information ... Waiting for more to see the interesting question and their answers. dell service center

    ReplyDelete